10 koristnih nasvetov za potovanje s psom

10 koristnih nasvetov za potovanje s psom

Juhu – prihaja čas, ko bomo veselo dali možgane na off in si privoščili oddih. Prihaja čas dopustov! In ker so prvomajski prazniki pred vrati, smo za vas pripravili 10 koristnih nasvetov, kako potovati s kosmatinčkom.

#1 – Bodite posebej pozorni na pasje obnašanje

Ne glede na to, kako dobro poznate vašega kužka, je vseeno potovanje zanj lahko izjemno stresno. Ves hrup, sprememba okolice, vonja itd. lahko naredi svoje. Zato bodite izjemno pozorni na njegovo obnašanje. Primer: uporabljajte transporter, saj lahko prestrašen kuža zlahka najde prostor kje pod sedežem in tako morebiti ogrozi celo vašo varnost med vožnjo. Torej, poskrbite, da mu bo maksimalno udobno in bo imel vedno dovolj svojega prostora.

#2 – Hrana in pijača

Potovanje je lahko nepredvidljivo. Zato vedno, ampak res VEDNO imejte s seboj hrano in hladno vodo, ki jo lahko ponudite vašemu kužku v primeru daljšega potovanja ali nepredvidljivih dogodkov. No, seveda ne imejte hrane in vode samo za posebne primere, ampak vedno, kadar se odpravite na pot.

#3 – Prva pomoč za kužka

Gre za izjemno obširno temo, kaj spada v prvo pomoč za kužka, vendar pa vseeno obstajajo osnove. S seboj imejte povoje, obliže, razkužilo, škarjice in gaze. Na to temo bomo v prihodnosti še napisali nekaj nasvetov, kaj je priporočljivo imeti s seboj na potovanju.

#4 – Pripomočki za pomiritev

Nekateri kužki enostavno ne prenesejo potovanja. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem, kaj mu lahko date za pomiritev, da bo pot kar najlažje prenesel. Nikakor mu ne dajajte stvari na lastno pest, ampak se o tem pozanimajte pri strokovnjaku.

#5 – Varnost

Psi in mačke so v primeru nevarnosti zelo gibčni in hitri. Zaradi tega poskrbite, da bo vaš kuža dobro privezan ali zaprt v transporterju, saj lahko v nasprotnem primeru kadar sluti nevarnost tudi pobegne. Tega ne ležimo, kajne? 🙂

#6 – Transporter

Dandanes na trgu obstaja ogromno različnih transporterjev, ki so prilagojeni za vašega kužka. Ne le, da zagotavljajo maksimalno varnost, marveč se kuža v njemu počuti varno. Poskrbite za kvaliteten transporter, ki bo vašemu kužku nudil dovolj udobja in varnosti skozi celotno pot.

#7 – Ne pustite kužku, da se premika po vozilu

Kuža se nikakor ne sme prosto premikati po vozilu. Lahko pride do stopal oziroma področja, kjer se upravlja s prevoznim sredstvom, kar lahko povzroči nesrečo. Zato ga dobro zavarujte in mu omejite gibanje.

#8 – Navadite ga na potovanje že kot mladička

Vsi vemo, da se vzgoja začne takoj. To pomeni tudi za primer vožnje in potovanja. Prej bo vaš kuža spoznal način potovanja, bolj bo navajen in pot zanj ne bo stresna. Starejši kužki, ki na prevozno sredstvo niso navajeni, imajo lahko s potovanjem zaradi tega velike težave. Torej – trenirajte mlade!

#9 – Identifikacijska tablica / ovratnica

Priporočjivo je, da vašega kužka opremite z identifikacijsko tablico ali ovratnico z vašimi podatki. Sicer so naši kužki čipirani, ampak je vseeno lažje v primeru izgube, da ima kuža že takoj vidne podatke o lastniku. Tako bo lahko najditelj hitreje ukrepal in kužka dal nazaj k lastniku.

#10 – Čipiranje

Čipiranje je v Sloveniji obvezno za vse kužke. Mladičku v podkožje na vratu veterinarji vstavijo čip s serijsko številko. Na tej številki so podatki o kužku in lastniku.

 

… in nenazadnje – veselo potovanje 😀 ?